Veel gestelde vragen – Oefentherapie-Mensendieck Friesland

Welkom op de website van Mensendieck-Friesland

Heeft u klachten van uw rug, schouder, pijn aan spieren en/of gewrichten, hoofdpijn of wilt u gewoon weten of uw werkhouding ergonomisch juist is, dan kan deze site van u van belang zijn. Iemand die zijn lichaam niet goed gebruikt of belast, loopt een verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Via de website kunt u bovendien vragen stellen en bent u nog niet uitgelezen over lichamelijke gezondheid en een goede levensstijl, dan verwijzen onze links u door naar andere interessante sites.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen oefentherapie Cesar en Mensendieck?

Marie Cesar was een leerling van Bess Mensendieck die na haar opleiding tot oefentherapeut-Mensendieck een eigen visie ontwikkelde. Ze vond de methode te statisch, wilde meer gebruik maken van hogere tempo’s en ritme. Ze werkte met de tamboerijn en ontwikkelde o.a. springoefeningen. Een groot verschil is dat de Cesar-therapeut de oefeningen voordoet. Een oefentherapeut-Mensendieck geeft daarentegen een mondelinge instructie zodat je zelf beter aanvoelt wat voor jouw een natuurlijke houding is of kan worden. Nog steeds zijn er echter veel overeenkomsten tussen Mensendieck en Cesar.

Kan ik mijn houding en bewegingsgewoonte nog verbeteren op mijn leeftijd?

Ja, het is mogelijk om nog op ver gevorderde leeftijd actief bezig te zijn met uw houding en manier van bewegen. Of uw houding ook dusdanig kan worden zoals u wenst, hangt af van vele factoren.De leeftijd is er slechts een van. Juist bij het ouder worden is het van belang uw lichaam soepel en sterk te houden. Wanneer u regelmatig oefent en gezond en bewust blijft bewegen, zult u daar zeker baat bij hebben. Heeft u nog vragen hierover, wendt u zich dan tot een oefentherapeut.

Is het ook geschikt voor kinderen?

Ja, het kan zijn dat de wervelkolom niet helemaal recht groeit (scoliose, lordose, kyfose). Soms wordt dit door een schoolarts geconstateerd en stuurt die het kind door, of een huisarts/ specialist verwijst naar een oefentherapeut-Mensendieck. Ook bijvoorbeeld na operaties waarbij een dysbalans is ontstaan tussen verschillende spiergroepen kan oefentherapie-Mensendieck van nut zijn. Op een speelse manier kan de oefentherapeut het kind leren weer gebruik te maken van bepaalde verzwakte spiergroepen.

Komt u ook op de werkplek kijken?

Ja, indien u dat wilt is dit mogelijk. Hiervoor is wel toestemming nodig van uw werkgever. Wanneer uw klachten sterk gerelateerd zijn met uw werkomstandigheden kan een bezoek van een oefentherapeut aan uw werkplek nuttig zijn. De oefentherapeut kan aanwijzingen geven over hoe uw werkplek ergonomisch verbeterd kan worden. Daarnaast is het nuttig om de geoefende werkhoudingen en bewegingen op de werkplek te herhalen met de oefentherapeut erbij. Zij kan dan eventuele knelpunten signaleren en correcties geven. In sommige gevallen zijn er zoveel aanpassingen nodig dat de oefentherapeut-Mensendieck na een aantal weken nog eens terugkomt. Dit om te kijken of alle adviezen en aanwijzingen ook goed uitvoerbaar zijn gebleken. Het is ten alle tijden belangrijk dat u uw nieuw aangeleerde houdingen en bewegingen ook daadwerkelijk m.b.v. ergonomisch goed ontwikkeld materiaal kunt uitvoeren. Dit voorkomt immers het terugkomen van uw klachten.

Wordt de oefentherapie vergoed?

Oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.Voor chronische patienten en patienten onder de 18 jaar wordt de behandeling vergoed uit de basisverzekering.