Prinses Margriet – Oefentherapie-Mensendieck Friesland

Welkom op de website van Mensendieck-Friesland

Heeft u klachten van uw rug, schouder, pijn aan spieren en/of gewrichten, hoofdpijn of wilt u gewoon weten of uw werkhouding ergonomisch juist is, dan kan deze site van u van belang zijn. Iemand die zijn lichaam niet goed gebruikt of belast, loopt een verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Via de website kunt u bovendien vragen stellen en bent u nog niet uitgelezen over lichamelijke gezondheid en een goede levensstijl, dan verwijzen onze links u door naar andere interessante sites.

Prinses Margriet

Het Loo

Graag wil ik de Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten Mensendieck van harte gelukwensen met haar 75ste verjaardag.

Een belangrijk jubileum van een springlevende en levenslustige 75-jarige! Een vereniging moet wel gezond en fit zijn en blijven om anderen te kunnen inspireren door oefening gezond van lijf en leden te blijven.

Al heel jong ben ik in aanraking gekomen met “Mensendieck”. Helemaal zeker weet ik het niet, maar ik vermoed dat ik les kreeg als tegenwicht voor de balletlessen. Het accent lag op een goede houding en “netjes” lopen. Op de middelbare school werden de lessen voortgezet en aangezien ik een uitgesproken hekel had aan de gymnastieklessen op school was het een uitkomst dat ik af en toe de Mensendieck lessen mocht volgen in plaats van gymnastiek. Of dat een juiste pedagogische beslissing was valt te betwijfelen, maar het gevolg was dat ik de uurtjes Mensendieck positief heb ervaren. Toen ik aan mijn opleiding voor Rode Kruis helpster begon en het tillen zijn tol ging eisen kwam ik weer terug bij mijn lerares en zo ben ik de therapie trouw gebleven. Ik besef dat een kritische blik op foto’s van mij hier niet altijd een bewijs van is en dat ik mij met deze bekentenissen op glad ijs begeef. Het ligt dus niet aan de therapie, maar eerder aan mij als ik desondanks niet recht sta of mijn schouders optrek…

In al die jaren heb ik ook de ontwikkeling van uw vereniging met belangstelling gevolgd. De strijd op erkenning naast andere reeds bestaande therapieën, de discussies over zin en onzin, de toegevoegde waarde van juist deze vorm van therapie -tijdens de behandelingen is het vaak aan de orde gekomen.

Het bewust worden van het gebruik van het bewegingsapparaat en het aanleren van vaardigheden om zelf verbetering aan te brengen door middel van gericht oefenen is denk ik een van de belangrijkste kenmerken van Mensendieck zoals ik het heb ervaren. Het kan een heel belangrijk middel zijn om veel klachten voor te zijn. Mits… je oefent!

Langzamerhand is het besef gelukkig doorgedrongen dat een goede houding en de juiste wijze van bewegen zowel klachten kan verhelpen of verlichten maar ook -zeker in werksituaties- kan voorkomen.

Door uw vereniging wordt heel veel aandacht gegeven aan preventie. In werksituaties-“op de werkplek”- wordt voorlichting gegeven.

Daarmee timmert u aan de weg en timmert u een fundament voor gezond werken en leven.

Het zou mooi zijn als in plaats van zwaantjes maken in de ringen of touwklimmen de gymnastiekles regelmatig ook voor anderen dan voor deze toenmalige puber wat instructies van een oefentherapeut Mensendieck op de middelbare school gegeven konden worden.

Jong geleerd……..

Ik wens u een feestelijk jubileum toe en nog heel veel goede jaren om ons gezond te kunnen blijven houden!

Prinses Margriet

Dit artikel is geschreven voor het magazine van de Nederlandse Vereniging van Oefentherapeuten Mensendieck in het kader van het 75 jarig bestaan van de vereniging.