Verwijzersinfo – Oefentherapie-Mensendieck Friesland

Welkom op de website van Mensendieck-Friesland

Heeft u klachten van uw rug, schouder, pijn aan spieren en/of gewrichten, hoofdpijn of wilt u gewoon weten of uw werkhouding ergonomisch juist is, dan kan deze site van u van belang zijn. Iemand die zijn lichaam niet goed gebruikt of belast, loopt een verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat. Oefentherapie kan dan uitkomst bieden. Oefentherapie Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gespecialiseerd in houding en beweging. Via de website kunt u bovendien vragen stellen en bent u nog niet uitgelezen over lichamelijke gezondheid en een goede levensstijl, dan verwijzen onze links u door naar andere interessante sites.

Verwijzersinfo

ZORGDOMEIN
omdat wij zijn aangesloten bij Zorgdomein, kan verwijzen en eventuele info meesturen zeer eenvouding.

Oefentherapie is bewezen effectief

De stelling dat oefentherapie een effectieve behandelmethode is, krijgt in toenemende mate ook wetenschappelijke onderbouwing. Zo blijkt uit onder zoek van de Gezondheidsraad (oefentherapie. Rapport van de Gezondheidsraad. Den Haag, 2003), dat veel mensen met lichamelijke klachten zich in het dagelijks leven beter redden wanneer ze oefentherapie krijgen. Bewezen effectief is oefentherapie voor subacute en chronische lage rugklachten, claudicatio intermittens, arthrose van de knie, cystic fibrosis en COPD. Daarnaast zijn er volgens de gezondheidsraad gerede aanwijzingen dat oefentherapie effectief is bij patienten die een beroerte hebben gehad, patienten met de ziekte van Parkinson, de ziekte van Bechterew en arthrose van de heup. Gezien de veelal gunstige effecten van oefentherapie adviseert de raad ten slotte ook intensivering van wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van oefentherapie bij met name nek- en schouderklachten, RSI/KANS, reumatoide artritis, astma en bronchiectasieen.

Werken aan blijvende gedragsverandering

Iedereen die met oefentherapie in zee gaat -client, verwijzer en zorgverzekeraar- weet precies wat hij krijgt, namelijk: oefentherapie.

Het aanbod is glashelder en elke client krijgt gegarandeerd een behandeling op maat. Centraal in die behandeling staat het bevorderen van de eigen deskundigheid. Onder leiding van de oefentherapeut doorloopt de client een individueel, zeer actief behandelprogramma. Dit behandelprogramma is methodisch zo opgebouwd dat de client de volgende zes stappen doorloopt: openstaan, begrijpen, willen, kunnen, doen en volhouden. Dankzij een breed en gevarieerd aanbod op maat gesneden oefeningen wordt de client zich bewust van zijn eigen, specifieke bewegingspatroon en ontdekt hij hoe en op welke punten hij zijn houding en bewegingen kan veranderen en verbeteren. Tijdens dit leerproces wordt de client intensief begeleid door de oefentherapeut, die hem voortdurend instrueert, corrigeert en stimuleert. Na afloop van de behandeling is de client in staat zijn nieuw aangeleerde houdings- en bewegingspatroon te integreren in zijn dagelijks leven. De client heeft geleerd om zowel kenner als behandelaar te worden van zijn eigen klachten en lichaam. Met als resultaat een gezond bewegingsgedrag dat (nieuwe) klachten in de toekomst voorkomt.